10 minute cu Dumitru Ciubaşenco. Cetăţenia scoasă la mezat. 9 noiembrie 2018

Toată afacerea cu vânzarea cetățeniei este opera comună a guvernului-parlamentului lui Plahotniuc şi a preşedintelui Dodon, care împreună, conlucrând cot la cot, au asigurat modificările necesare la Legea cetăţeniei şi actele normative respective. Pentru lansarea numitului program a fost special modificată Legea cetaţăniei – şi Dodon a promulgat aceste modificări.

O săptămînă în urmă, cînd am lansat pe Youtube pagina „Adevărul Moldovenesc” cu emisiunea mea „10 minute cu Dumitru Ciubaşenco”, am spus că Moldova este guvernată de „echipa morţii”. Și am mai spus că noi, dacă ne considerăm oameni normali, trebuie să eliberăm Moldova din jugul acestei echipe ucigaşe – pentru că ţara noastră are nevoie de viaţă.

Nu au trecut nici trei zile și, poftim, avem o dovadă nouă, un argument în plus care confirmă că tipii de la guvernare sînt într-adevăr nişte călăi ai Moldovei. Anume călăi – un alt cuvânt, mai delicat, nu se potrivește în cazul dat.

De la 4 la 6 noiembrie, la Dubai, centrul financiar al Emiratelor Arabe Unite, a avut loc o conferință internațională a unei organizații ce își zice ”Henley & Partners”. La această conferință – fiți atenți – a fost lansat programul de vînzare a cetățeniei Republicii Moldova.

În comunicatul plasat pe site-ul acestei organizații citim următoarele:

”La 5 noiembrie 2018, în cadrul celei de-a 12-a conferințe a Henley&Partners din Dubai, dedicate chestiunilor de reședință și cetățenie, s-a anunțat în mod oficial declanșarea programului investițional al Republicii Moldova. Din acest moment investitorii străini pot să depună cererile de participare la acest program…

Programul permite primirea pașaportului Republicii Moldova prin intermediul unei contribuții nerambursabile într-un fond al țării, începând cu 100 000 euro. După verificările credibilității, investitorul și membrii familiei acestuia obțin cetățenia deplină, care poate fi transmisă generaţiilor viitoare…

Moldova poate să devină un concurent programelor din Caraibe pentru primirea cetățeniei prin intermediul investițiilor, precum celor din Saint Kitts and Nevis, Antigua și Barbuda, Grenada”.

Pentru a participa la lansarea respectivului program pretins investițional la Dubai s-a deplasat ministrul economiei şi infrastructurii al Republicii Moldova Chiril Gaburici. El a făcut o prezentare, fiind asisitat de un robot pe nume Sofia.

Imaginea s-a dovedit a fi cu adevărat halucinantă: un ministru al unui guvern neligitim, investit în mare taină la miez de noapte, dintr-un stat capturat de interese oligarhice merge într-o ţară musulmană foarte bogată pentru a anunţa, împreună cu un robot, adică cu un aparat automat cu intelect artificial, un fel de ființă trans-umană – a anunța un program de vînzare contra bani a paşapoartelor celei mai sărace ţări din Europa, țări care în ultimul sfert de secol a pierdut o treime din populaţie.

Iată ce spune acest așa-zis ministru:

„Țara noastră trebuie să devină un teren neutru, în care marii investitori pot veni să facă afaceri într-un mediu economic corect, indiferent de viziunile politice, strategice sau regionale”.

„Un teren neutru” — adică, o ţară a nimănui, o curte de trecere, unde orice escroc internaţional poate să-şi cumpere – uşor, relativ ieftin şi repede – un paşaport local.

Toată afacerea cu vânzarea cetățeniei este opera comună a guvernului-parlamentului lui Plahotniuc şi a preşedintelui Dodon, care împreună, conlucrând cot la cot, au asigurat modificările necesare la Legea cetăţeniei şi actele normative respective. Pentru lansarea numitului program a fost special modificată Legea cetaţăniei – şi Dodon a promulgat aceste modificări.

Conform Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova „soluţionează problemele cetăţeniei”.

Așadar, cererile de la solicitanţii pașapoartelor moldovenești vor fi depuse pe numele șefului statului. Iar după ce fiecare va trece la Dodon „testul de statalitate”, dânsul va emite decretele de acordare a cetăţeniei contra plată.

* * *

Dacă ţineţi minte, prin anii ’90, când se alegeau primele parlamente, era aşa o vorbă: haideţi să-i alegem pe cei care deja au furat – pentru că ei deja sînt sătui. Și, poate, se vor opri cu furatul şi, poate, vor avea grijă de poporul necăjit.

Vorba cântecului: trecut-au ani și ani de-atunci… și astăzi noi vedem că la oamenii de la guvernare pofta de a fura nu vrea să devină mai mică. Ei tot fură… şi fură… şi fură. Hoţia celor de la guvernare a devenit deja o patimă, de care ei nu pot scăpa.

Au trecut patru ani de la „jaful secolului” – de la furtul din băncile din Moldova a unui miliard de dolari. În acest răstimp din sumele furate nu a fost recuperat nici un leu.

În prezent, însă, prin această lege privind așa-numita „cetăţenie investiţională”, prin schema de vînzare a paşapoartelor moldoveneşti se pune la cale un nou jaf, unul şi mai mare – furtul cernoziomului din Moldova, este vorba de circa două milioane de hectare de pamînt arabil.

Concomitent cu intrarea în vigoare a aceastei legi mîrşave de vînzare a cetăţeniei se fac şi alte ticăloşenii.

Structurile financiar-bancare internaţionale au luat o decizie: în Moldova nu trebuie să rămînă nici o bancă autohtonă, cel puţin nici o banca cît de cît importantă – la fel cum deja s-a întîmplat în România, în Bulgaria, în alte ţări est-europene, unde întregul sistem bancar este controlat din exterior.

Două din trei bănci mari din Moldova – Victoriabank şi Moldova-Agroindbank – deja au ajuns în mîinile „investitorilor strategici” din străinătate. Este scoasă la vînzare şi a treia bancă – Moldindconbank.

Pentru creditele acordate băncile primesc ca gaj inclusiv loturi de pămînt. Dacă creditul nu este rambursat, gajul devine proprietatea băncii – iar banca este deja una străină.

Tot în același timp în Chişinău se dă o luptă acerbă, cu caracter vădit corupt şi criminal, pentru fiecare ar de pamînt. Se ridică blocuri cu multe etaje pentru oficii și mai ales apartamente. Aceste blocuri stau aproape goale, nimeni nu înţelege pentru cine să mai construiesc în situația când moldovenii cu zecile de mii părăsesc ţara?

Tot în acest timp noul ministrul al agriculturii cu un nume foarte grăitor – Ciubuc – a declarat recent, precum că trebuie să ne gîndim cum să vindem pămîntul la străini, fiindcă altfel, chipurile, nu vor veni investiţii, fiindcă pămîntul, inclusiv cel arabil, este și el marfa şi de-atâta trebuie vândut. Declaraţia demagogică a ministrului Ciubuc a bulversat opinia publică, lumea se indignează – cum aşa… nu se poate… pămîntul nu trebuie să ajungă la străini… este o crimă împotrivă poporului.

În final, la rampă iese Gaburici cu momeala care se cheamă „cetăţenie contra investiţii”. Sună frumos, realitatea însă poate fi cu totul alta: paşapoartele moldoveneşti vor fi cumpărate de tot soiul de afaceriști care îndată vor obține dreptul să procure – într-o ţară europeană, cu un regim de călătorie în UE fără vize – să procure în țara noastră și imobile, şi pămînturi.

Nu mai intrăm în detalii acum asupra dreptului acestor cetăţeni-investitori cu acte în regulă la vot, a dreptului de a alege şi de a fi ales, a dreptului de a deschide lăcaşe de cult, inclusiv moschee – dar dacă nu se va schimba nimic, cu timpul se va ajunge şi la aceasta. Deocamdată ne limităm doar la procurarea de către străinii, deveniți peste noapte cetățeni, a imobilelor şi a pamînturilor – a blocurilor din Chişinău şi terenurilor arabile din întreaga Moldovă.

* * *

Dacă cineva crede că totul va fi legal, cinstit şi transparent, acest cineva este o persoană foarte naivă. Dacă în Moldova ar fi fost totul legal și transparent, atunci și miliardul furat demult ar fi fost găsit şi întors, iar criminalii care l-au furat şi care au mușamalizat această crimă, ar fi fost trimişi la puşcărie. Cu miliardul ne-a mers – ne va merge şi cu schema mafiotă de vindere a paşapoartelor: iată „logica” perversă a celor care pun la cale asemenea escrocherii.

Să ținem cont de faptul că oamenii din lumea orientului, inclusiv din lumea arabă, pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova, dacă le va trebui, ușor vor da şi mită. Nu este o acuzare, ci o constatare – cîte bordee, atîtea obiceie. Cu obiceiurile lor deloc europene a mitui pentru a obţine efectul scontat nu este ceva nepermis sau ceva ruşinos. Dacă trebuie de dat bacşiş, ei îl vor da cu ușurință.

Are cineva dubii că hoţii noştri de la guvernare vor lua mitele ce li se vor propune? Personal nu mă îndoiesc nici pentru o clipă.

Unii vor da bacșișuri, ceilalți vor lua ciubucuri – apropo, ambele cuvinte sînt de origine orientală, se găsesc şi în DEX-ul nostru – iar noi, moldovenii, vom rămîine fără ultimul lucru care încă ne-a mai rămas de la Dumnezeu – pămîntul.

Atât partidul de guvernământ al lui Plahotniuc, cât şi opoziţia numită sistemică a socialiştilor lui Dodon – or, ei toți sînt elemente ale sistemului statului capturat – se prefac că nu se întîmplă nimic periculos. Însă, pericolul este aproape, și el este foarte şi foarte mare.

Acum, cînd se apropie alegerile parlamentare, fiecare concurent electoral responsabil trebuie să-şi asume angajamentul să abroge această schemă vicioasă a „cetățeniei contra investiții” imediat după schimbarea actualei guvernări oligarhice şi mafiote.

Concomitent, potenţialii „investitori” dornici după cetățenia Republicii Moldova trebuie preveniţi: îndată după căderea acestui regim criminal toate afacerile în baza acestei așa-numite legi vor fi abrogate. Fiindcă sînt făcute cu încălcarea şi a Constituţiei, şi a intereselor ţării şi ale poporului.

Voi termina cu un cometariu făcut de către un vizitator al contului meu pe Facebook:

„O mai furat şi mai înainte toţi, da chiar acum şi pamîntul ni-l vînd partidele de la conducere. Mîine te vor scoate din casa şi-ţi vor spune că-i deja vînduta”.

Spus foarte trist, dar foarte just.

Dacă nu o vom alunga de la guvernare, „echipa morţii” va omorî nu doar ţara Moldovei, transformînd-o într-un „teren neutru”, adică fără suflet, fără viată, ci va nimici şi poporul, izgonindu-l din Patrie şi înlocuindu-l cu tot soiul de „investitori străini”.

Cum să scăpăm Moldova de „echipa morţii”? Despre această vom discuta în emisiunile viitoare.