10 minute cu Dumitru Ciubaşenco. Rezoluţia Parlamentului European. 19 noiembrie 2018

Aceste alegeri trebuie să devină un început de eliberare a Moldovei de sub regimul care ne-a capturat statul. Mai puţin să ne batem capul referitor la scor, la cine și cât va lua — și mult mai mult să ne gîndim la altceva: cum să le atribuim acestor așa-numite alegeri un alt sens și un alt scop? Cum să transformăm campania electorală într-un instrument de rezistenţă faţă de crimele şi fărădelegile despre care deja se vobeşte deschis şi în documentele oficiale ale Uniunii Europene. Ideea este ca alegerile să devină un fel de răscoală paşnică împotrivă regimului care a subjugat Moldova. Rezoluţia Parlamentului European ne încurajează în acest sens.

La 14 noiembrie Parlamentul European a adoptat Rezoluţia referitoare la punerea în aplicare a Acordului de asociere Uniunea Europena – Republica Moldova. Din 751 de deputaţi ai forului pan-European la şedinţa plenară au participat 658, dintre care 396 au votat „pro”, 76 „contra” şi 186 s-au abţinut.

Este un document și important, și foarte desfăşurat, de 10 pagini, alcătuit din preambul şi 43 de articole. Voi da citirii doar punctele-cheie din aceasta rezoluţie.

Aşadar, Parlamentul European:

— își exprimă preocuparea profundă cu privire la regresele în privința standardelor democratice din Moldova… având ca rezultat faptul că Republica Moldova este un stat capturat de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane care își exercită influența asupra Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, administrației publice, poliției, sistemului judiciar și mass-mediei, ceea ce duce la o aplicare extrem de nesatisfăcătoare a legislației, din care cetățenii au prea puțin de câștigat.

— Regretă… recentele modificări ale legislației electorale naționale, care nu au dat curs unora dintre cele mai importante recomandări din avizul comun al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și al Comisiei de la Veneția, precum și suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului și invalidarea alegerii lui Andrei Năstase, care au determinat UE să suspende plata asistenței sale macrofinanciare (AMF) și plățile rămase din sprijinul bugetar.

— orice decizie privind viitoare plăți din cadrul AMF ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare planificate pentru februarie 2019 și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate… plățile din cadrul tuturor programelor de sprijin bugetar ar trebui să rămână suspendate până în momentul în care se vor înregistra progrese semnificative în ceea ce privește respectarea standardelor democratice.

— solicită ca orice acord viitor să fie condiționat și de reforma sistemului judiciar și de anchetarea amănunțită și trimiterea în judecată a responsabililor pentru frauda de 1 miliard USD.

— reamintește și sprijină avizul Comisiei de la Veneția cu privire la reforma electorală din Moldova, potrivit căruia trecerea la un sistem electoral mixt pentru alegerile parlamentare nu a beneficiat de consens (altul decât din partea partidelor democrat și socialist) și este posibil să conducă la influențarea incorectă a candidaților de către interese de afaceri; își reiterează, prin urmare, apelul adresat autorităților din Republica Moldova să îmbunătățească sistemul electoral pentru a se asigura că alegerile viitoare vor reflecta voința cetățenilor Republicii Moldova și nu pe cea a unui grup restrâns de persoane.

— observă cu preocupare că, în prezent, mijloacele de informare în masă sunt într-o foarte mare măsură monopolizate și subordonate grupurilor politice și de afaceri ale țării.

— îndeamnă autoritățile să asigure independența, imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar și ale instituțiilor specializate în combaterea corupției.

— își reînnoiește apelurile, pe baza constatărilor și recomandărilor din primul și al doilea raport Kroll, care ar trebui publicat integral, la urmărirea penală rapidă și transparență a tuturor celor responsabili de frauda bancară în valoare de un miliard USD descoperită în 2014, precum și la recuperarea activelor furate… constată cu preocupare că ancheta în acest caz a fost efectuată într-un mod mai degrabă ineficace; subliniază necesitatea ca instanțele să nu mai renunțe la a da curs unor probe solide și să examineze cu promptitudine, în cadrul unor audieri publice, cazurile pendinte sau anchetele în curs, în special cazul lui Ilhan Shor… invită Consiliul să ia în considerare sancțiuni personale și statele membre ale UE competente să ofere sprijin anchetei.

— își exprimă preocuparea cu privire la riscul crescut al spălării banilor ca urmare a adoptării pripite, în iulie 2018, a așa-numitului „pachet de reforme fiscale”, care include un regim de amnistie fiscală ce ar putea legaliza activele dobândite în mod ilicit.

— își exprimă, în mod special, preocuparea cu privire la acțiunile care vizează apărători ai drepturilor omului, judecători independenți precum Domnica Manole și Gheorghe Bălan, jurnaliști și persoane care critică guvernul sau pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.

— condamnă ferm extrădarea/răpirea recentă a unor cetățeni turci în Turcia din cauza pretinselor legături ale acestora cu mișcarea Gülen.

Aici închei citatul. Deși scriu despre politica moldovenească aproape 30 de ani, eu nu ţin minte ca un forum internaţional cu o astfel de autoritate ca Parlamentul European să adopte vreodată o rezoluţie atît de dură faţă de autorităţile din Moldova.

* * *

Pentru prima dată la nivel european Republica Moldova a fost oficial recunoscută ca stat capturat.

Se confirmă sistarea asistenţei macrofinanciare şi a sprijinului bugetar pînă la perioada de după alegerile parlamentare, care vor fi monitorizate atent de structurile internaţionale.

Sînt pomeniţi personal Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor în calitatate de persoane care încalcă legea.

Se cer sancţiuni personale în legătură cu furtul miliardului.

Se condamnă „mixtul” PD-PSRM.

Putem să ne întrebăm — de ce europenii au tăcut pînă acum? oare nu au întîrziat cu aceasta rezoluţie? – dar asemenea întrebări deja nu au valoare. Important este că un astfel de document a apărut, fie și în cel de al unsprezecelea ceas. Europenii au făcut cea ce au putut și atunci când au găsit de cuviință. Important este să înțelegem că acum mingea se află pe terenul nostru, al moldovenilor. Nimeni nu poate face pentru noi lucrul nostru. Noi singuri trebuie să îndeplinim lecţiile noastre de acasă — aici, în Moldova.

Care sunt aceste lecţii?

Lecţia nr. 1. Să încetăm toate speculaţiile pe tema boicotării alegerilor. Boicotul nu va elibera Moldova de sub jugul regimului lui Plahotniuc. Toţi partenerii externi — și în Vest, și în Est — aşteaptă că aceste alegeri să aibă loc. Cei care continuă să amăgească lumea cu boicotul sunt pur și simplu oameni neserioşi.

Dimpotrivă, trebuie să încetăm bocetele și să participăm foarte activ la apropiatele alegeri parlamentare. Iar scopul participării noastre – a tuturor celor care nu dorim să trăim într-un stat capturat, unde a fost ucisă Constituția, unde se fură ca în codru, unde nu există nici lege și nici dreptate – scopul este să transformăm viitoarea campanie electorală într-o luptă împotrivă acestui regim mafiot.

Lecţia nr. 2. Da, ni se vor pune piedici. Alegerile nu vor fi libere şi corecte. Miza este foarte mare. Mai ales că, vorba ceea, năravul din fire n-are lecuire. Toată lumea înţelege că partidul Păpuşarului nu are cum să cîştige alegerile în mod cinstit, aşa cum o cere Europa. Deja sînt publicate nişte sondaje trucate care au menirea să convingă opinia publică, precum că Partidul Democrat are şanse bune la alegeri, că deja se află pe locul doi în top, iar mâine-poimâine te pomenești că iese chiar pe primul loc. Adică pregătirea pentru fraudarea alegerilor este în toi.

Lupta va fi – deja este – dură! Trebuie să monitorizăm şi să fixăm toate încălcările, toate fraudele. Ar fi bine să lansăm – cu aportul societăţii civile – o bază naţională de date cu privire la fraudarea scrutinului din 24 februarie.

Lecţia nr. 3. Aceste alegeri trebuie să devină un început de eliberare a Moldovei de sub regimul care ne-a capturat statul. Mai puţin să ne batem capul referitor la scor, la cine și cât va lua — și mult mai mult să ne gîndim la altceva: cum să le atribuim acestor așa-numite alegeri un alt sens și un alt scop? Cum să transformăm campania electorală într-un instrument de rezistenţă faţă de crimele şi fărădelegile despre care deja se vobeşte deschis şi în documentele oficiale ale Uniunii Europene.

Ideea este ca alegerile să devină un fel de răscoală paşnică împotrivă regimului care a subjugat Moldova. Rezoluţia Parlamentului European ne încurajează în acest sens.

Ne vedem curînd la emisiunea „10 minute cu Dumitru Ciubaşenco” pe Youtube. Mai mult curaj și totul va fi bine.