Ostalep, despre Ciubașenco: Un om respectat, cu autoritate, țara va fi în cîștig

„Dmitrii Ciubașenco – este unul dintre cei mai respectați cetățeni din țara noastră, un om cu autoritate”. Așa consideră politologul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valeriu Ostalep. Posibila înaintare a candidaturii la funcția de președinte din partea „Partidului Nostru” a conducătorului ziarului de opoziție „Panorama”, Dmitrii Ciubașenco, Ostalep o consideră un pas care va fi spre binele țării.

 

„Odată cu apariția unui politician nou și interesant pe stînga politică noi toți, toată societatea, va avea doar de cîștigat”, a spus Valerii Ostalep.
Amintim că despre perspectiva posibilei înaintări a lui Dmitrii Ciubașenco a anunțat luni liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. „El critică dur regimul pe parcursul unei perioade de timp îndelungate. Vreau să spun că, da, Dmitrii Alexeevici Ciubașenco – este unul dintre candidații noștri la funcția de președinte”, a spus Usatîi în cadrul unei transmisiuni on-line pe rețeaua de socializare Facebook.
Politicianul de opoziție a subliniat că sarcina de bază a viitorului președinte este de a sparge sistemul oligarhic prin dizolvarea „Parlamentului în putrefacție” și anunțarea alegerilor anticipate.
„Candidatul nostru la Președinție va fi acel candidat care va lupta cu regimul lui Plahotniuc, nu pentru un loc în Condrița sau, în genere, pentru un loc sub soare. Acest candidat, care trebuie să devină președinte, trebuie să dizolve Parlamentul – conform Constituției, suveranitatea aparține poporului. Iată că președintele și va semna decretul privind dizolvarea Parlamentului și se va adresa către popor după susținere. Sînt convins că toată țara ne va susține”, a declarat Renato Usatîi.
Aceiași strategie anterior a fost stabilită și de însăși Dmitrii Ciubașenco în articolul „Președintele unui singur decret”. „Rezultatul alegerilor populare directe a președintelui Moldovei trebuie să fie victoria convingătoare în primul tur de scrutin al candidatului comun al opoziției, care va exercita rolul unui șef de stat temporar, va dizolva Parlamentul și Curtea Constituțională, va stabili data alegerilor noului organ legislativ, va organiza un referendum privind Constituția și alegerile președintelui „adevărat”, iar după ce va asigura schimbarea puterii, își va depune demisia”, scrie Ciubașenco.
Valeriu Ostalep s-a abținut de la un comentariu detaliat, considerînd că la această temă trebuie să se expună încă odată însăși Ciubașenco, deja după înaintarea oficială.
„Cît ține de strategia de comportament și scopuri, atunci, cu siguranță, eu cred că pe parcursul perioadei următoare vom afla chiar de la Dmitrii Ciubașenco, cum se vede el în acest rol, și vom aștepta cu interes”, a spus Ostalep.