Usatîi: Plahotniuc poate „anula” alegerile prin solicitarea PCRM la CC

„Ieri seara m-am împărțit cu opiniile privind modalitatea prin care regimul poate anula alegerile prezidențiale, dacă „coordonatorul” va vedea că ele nu merg conform scenariului”, a scris pe Facebook, Renato Usatîi.

„Am presupus că solicitarea la Curtea Constituțională va fi depusă de PCRM care, nu o dată a declarat că alegerile sînt ilegale, pentru că CC nu poate modifica Constituția. Parlamentul trebuie să anuleze modificările din 2000, cu voturile a cel puțin 68 de deputați – aceasta și vor încerca comuniștii să afle la CC. Și iată că, pe 1 septembrie, pe site-ul acestui partid apare o știre despre faptul că ei anume așa și vor să facă. Într-un interviu vechi de cinci zile, Voronin amintise deja ocazional despre asta, iar după propunerea mea publică, PCRM a decis să accentueze atenția asupra planurilor sale (a se citi – ale lui Plahotniuc), să deschidă cărțile”.

„Adică, timp de două luni pînă la alegeri, se adeverește că alegerile sînt sub semnul întrebării – fapt despre care eu nu o dată am atenționat”, a observat Usatîi. „Vor dori – vor desfășura. Nu vor dori – nu vor desfășura. Scenariul de mai departe se vede ca în palmă. Așadar, comuniștii depun cererea lor și CC începe analizarea acestuia. Curtea de buzunar a lui Plahotniuc poate elibera orice decizie, care va fi convenabilă oligarhului. De exemplu, ea va fi de acord cu argumentele solicitantului și spune că anularea votării din 2000 trebuie să aibă loc în Parlament cu 68 de voturi. Dacă după aceasta Plahotniuc va vedea că campania merge nu după scenariul său, aceste 68 de voturi nu se găsesc. Dacă vor fi conform scenariului său – se vor găsi.

Dar, toate acestea sînt complicate din punct de vedere logistic: coordonatorul va fi nevoit încă o dată să aibă de a face cu „prințișorii” parlamentari, iar fiecare dintre ei va cere cîte ceva pentru votarea „corectă”. Cel mai probabil, întrebările vor fi rezolvate chiar la CC. Pentru noi, adică pentru societate și opoziție, unica cale de a ne opune acestor intrigi, sînt protestele”.