Interzis în emisia N4: Usatîi a prezentat dovezile în dosarul Proca de care se teme Plahotniuc

Liderul „Partidului Nostru”, primarul de Bălți, Renato Usatîi a „aruncat în aer” în cel mai direct mod emisia emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4, cu unele dezvăluiri despre activitatea criminală a oligarhului Vladimir Plahotniuc, care este comanditarul omorului la comandă a bancherului fugar Gherman Gorbunțov.

Emisiunea de joi, cu participarea lui Usatîi urma să iasă în emisie la ora 22:00, dar, a fost anulată în ultimul moment din „motive tehnice”.

Cu toate acestea, aflat la Moscova, Renato Usatîi a plasat pe rețelele de socializare înregistrarea emisiunii care așa și nu a fost difuzată la TV, în care au fost oferite dovezi incontestabile ale activității criminale a coordonatorului coaliției de guvernare, oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În speță, în cadrul emisiunii, Usatîi a oferit dovezi cuprinzătoare cu privire la ceea că angajatorul killerului Vitalie Proca este Vladimir Plahotniuc. În cadrul emisiunii sînt făcute publice înregistrări ale unor convorbiri telefonice cu Proca, pe care Usatîi le-a avut în cadrul investigației care are loc în România, precum și fragmente ale convorbirilor cu Plahotniuc.

Se adeverește că Proca a decis să facă o mărturisire în România, după ce, la începutul anului, a fost vizitat de către oaspeți de rang înalt de la Chișinău. Se rostesc și numele lor: consulul Moldovei în România, Eugen Russu și un polițist moldovean cu numele Gnatiuc. Aceștia i-au propus lui Vitalie Proca să-și asume un dosar în Moldova pentru ca autoritățile moldovenești să ceară extrădarea. Vizitatorii i-au promis că în Moldova, Proca va fi eliberat dacă va face mărturii false în defavoarea lui Renato Usatîi. Apropo, killerul deja a vorbit despre aceasta în luna mai, într-un interviu oferit pentru canalul de televiziune din România, Antena3.

Vizita compatrioților l-a pus în gardă pe condamnat. Judecînd după cele spuse în înregistrările discuției între Renato Usatîi și intermediarul lui Proca, Serghei Ciobanu, killerul a înțeles că în Moldova persoanele de rang înalt se pregătesc să-l lichideze.

Colaborarea între Renato Usatîii și anchetatorii din România a început acum circa trei ani, atunci Proca încă se afla într-o închisoare din Rusia. Atunci, aceasta viza extrădarea killerului la București. Dar, acum cîteva luni colaborarea a fost reluată, atunci cînd Renato Usatîi a fost sunat, pe neașteptate, de intermediarul Serghei Ciobanu.

„Din moment ce am înțeles că este vorba de ceea că Proca este gata să vorbească în schimbul unui șir de condiții privind securitatea sa, am întrerupt discuția și l-am telefonat pe anchetatorul român”, a comunicat Usatîi. După aceasta, toate acțiunile și convorbirile au avut loc în cadrul acțiunilor de anchetă.

După aceea, următoarele acțiuni și negocieri au avut loc in cadrul măsurilor speciale de investigații.

Astfel, intermediarul Ciobanu într-o convorbire telefonică, publicată in cadrul emisiunei, a relatat despre trei condiții, după îndeplinirea cărora, Proca ar fi gata să mărturisească împotriva lui Plahotniuc. Prima: transportarea familiei sale în România (pentru acest lucru a fost nevoie de bani). A doua: garanțiile că Proca nu va fi extrădat în Moldova. Și a treia: Proca își va executa pedeapsa în România pentru crima, săvîrșită în Marea Britanie.

De asemenea din interceptarea telefonică reiese, că pentru aspectele tehnice a tentativei de omor răspundea Ion Druță, alias ”Pisateli”, care s-a întîlnit cu Proca, însoțit de o persoană. Ciobanu a spus, că Proca poate demonstra, că benificiarul tentativei ar fi Vladimir Plahotniuc.

Ciobanu: El (Proca – Red.) e gata să relateze cine ar fi comanditarul, unde a avut loc întîlnirea, cine i-a dat pașaportul, unde a fost ascunsă arma.

Usatîi: Dacă el sa va autodenunța, Sergiu, el poate vorbi doar despre ”Pisateli”. Dar ”Pisateli” nu este principala persoană în cazul dat.

Ciobanu: El cunoaște persoana ceea

Usatîi: El știe, cine a fost cu ”Pisateli”?

Ciobanu: Bine înțeles, că știe. Pisateli în cazul dat e persoana de legătură. El (Proca – red.) știe multe, dar se teme. Eu m-am întîlnit cu persoane de rang înalt în România. Enlglezii se v-or ocupa de cazul dat. Cunoști despre cine vorbesc.

Usatîi: Eu pe toți îi cunosc în Moldova. Numește prima literă a familiei și eu v-oi înțelege.

Ciobanu: Anume acea literă, pe care o cunoști.

Usatîi: Care?

Ciobanu: Principalul.

Usatîi: ”Plohoi”?

Ciobanu: ”Horoșii”.

Ciobanu: Eu am zis, ”Hososhii” și tu corect a-i menționat.

Usatîi: Și cine v-a crede, că el s-a întîlnit cu acela.

Ciobanu: El are tot. El poate să descrie tot.

”In această discuție, este vorba despre Ion Druță, despre care se cunoaște, că el este omul lui Plahotniuc, deși se află după gratii în Chișinău. El răspundea de aspectele tehnice a tentativei în România și Marea Britanie: armele, transportul ș.a.”

”Acum Proca este păzit de 4-5 colaboratori a forțelor speciale, pînă cînd nu v-or veni anchetatorii din Marea Britanie, ca să nu aibă nimeni accesul la dînsu”, – a declarat Usatîi.

Opozantul moldovenesc a cerut de la Ciobanu, sa-i dea posibilitate de a-l contacta pe Proca personal. S-a dovedit, că killerul avea telefon mobil în celulă. Anchetatorii din România, a-u recunoscut, vocea îi aparținea lui Proca.

”Dovezile, pe care le deține v-or ”arunca în aer” nu doar politica moldovenească, ci totul ce ține de familia Plahotniuc”, – a conchis Usatîi.