PACE CETĂȚENILOR – RĂZBOI HOȚILOR!

Apel către alegători al candidatului la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripția uninominală Nr. 28 Dumitru Ciubaşenco

Stimaţi concetățeni!

Pe tot parcursul existenței Republicii Moldova liderii principalelor partide politice au semănat vrajbă între noi, asmuţindu-ne unii împotriva altora. La început ne-au îndemnat la ceartă pentru că vorbim limbi diferite. Apoi ne-au împărțit în moldoveni și români, în ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari sau de altă etnie. Iar în ultimii ani ne dezbină, chemându-ne la așa-numitului război al integrărilor.

Cea mai grăitoare manifestare a acestui război au fost alegerile prezidențiale din toamna anului 2016 când, în cel de-al doilea tur de scrutin, candidatul Igor Dodon ne chema la integrarea în Est, iar candidatul Maia Sandu chema la integrare în structurile Occidentului. În situația când, în realitate, Moldova nu se poate integra nici în Uniunea Europeană, nici în Uniunea Eurasiatică, numiții lideri au împărțit în mod cinic poporul în două tabere ostile, aproape egale ca număr.

Acum se încearcă repetarea aceluiași război în alegerile parlamentare din 24 februarie. Deja două partide ale războiului – pe de o parte, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și, pe de altă parte, blocul electoral ACUM / PLATFORMA DA și PAS – s-au antrenat într-o luptă necruțătoare, recrutând noi și noi adepți. Totodată, ambele partide implicate în acest război fără sens, război în care nu poate câștiga nimeni, se opun cu vehemență tuturor celor care încearcă să cheme lumea la pace, să propună sociețății o idee în stare să unească oamenii.

De ce continuă acest război? Din care cauze liderii politici permanent de învrăjbec pe noi, locuitorii Republicii Moldova? În primul rând, din cauza că ei înșiși nu mai pot da înapoi. E imposibil să ne imaginăm că doi politicieni cu cele mai înalte ratinguri, Dodon și Sandu, să-şi întindă mâna unul altuia și să înceapă să soluționeze în comun problemele care s-au acumulat în Moldova.

În al doilea rând, din acest război fără sfârșit care ne macină din interior societatea trage foloase oligarhul Vladimir Plahotniuc – liderul formațiunii de guvernământ Partidul Democrat din Moldova. Anume lui, uzurpatorului care a capturat Republica Moldova, îi este cel mai convenabil ca să nu se termine acest război civil intern. Război în care Plahotniuc, numit de către lume Păpuşarul, nu va permite să obțină victoria nimănui – nici celor din PSRM, nici celor de la blocul ACUM. Ca un păpușar veritabil, dânsul va încerca în continuare să ne mențină pe diferite părți ale baricadelor – pentru ca, atâta timp cât vom tot lupta unii cu ceilalți, hoții care au capturat puterea în stat să poată jefui necontrolat țara și să exploateze cu nemiluita poporul sărăcit.

Eu mă adresez acum către acei concetățeni care, ca şi mine, au obosit de acest război politic lipsit de sens. Oamenii simpli nu trebuie să se războiască între ei. E timpul să înțelegem odată pentru totdeauna – nimeni nu ne așteaptă nici în Vest, nici în Est. Și nimeni nu va veni în Moldova să rezolve problemele noastre. Or, la noi de-a lungul anilor de independență s-au acumulat multe probleme nesoluționate.

Pentru aceasta avem nevoie de pace trainică în societate.

Pentru aceasta avem nevoie de solidaritate și unitate în lupta cu hoția și corupția.

Nu vrem să trăim într-un stat mafiot unde a fost distrusă Constituția. Dorim să trăim într-un stat de drept în care toți să fie egali în fața Legii.

Aproape treizeci de ani autoritățile moldovenești au guvernat statul fără vreun control din partea societății. Partidele veneau, unul după altul, la cârma țării, liderii acestor partide se îmbogățeau peste noapte, o mâna spăla pe alta – iar, între timp, economia s-a prăbușit, tinerii pleacă peste hotare, poporul devine tot mai sărac.

A venit timpul să punem capăt acestei politici nedrepte și antipopulare. În opinia mea, alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 trebuie să devină un prim pas pe calea formarii unei largi mișcări civice de control al puterii de către popor. Fac apel către dumneavoastră – să vă consolidați în jurul acestei idei.

Controlul popular trebuie să devină arma noastră în războiul pe care îl vom purta contra hoției deputaților și miniștrilor, contra îmbogățirii ilegale a funcționarilor publici, a judecătorilor și procurorilor, contra minciunii şi gunoiului informațional difuzat la canalele de televiziune ale liderilor de partid.

Se știe că peștele de la cap se strică.Vă îndemn să începem crearea viitoarei mișcări prin instaurarea unui control popular asupra Parlamentului. Primul pas în această direcție trebuie să devină formarea unui grup parlamentar care să-și asume funcția de control asupra activității deputaților din partidele bogate. Din acele partide ale căror lideri s-au îmbogățit din banii furați de la poporul Republicii Moldova. Îmi asum datoria să inițiez crearea acestui grup.

În plus, îmi asum datoria să informez în mod regulat alegătorii, prin intermediul canalului meu pe Internet „Adevărul Moldovenesc», despre toate acțiunile mârșave și manipulările din culise ale fracțiunilor parlamentare. Experiența mea de 30 de ani în calitate de jurnalist îmi va permite să realizez fără dificultăți această misiune. Este exact situația când, pentru a spune oamenilor adevărul, nu e nevoie de majoritate.

Ajunge să luptam unii cu alții. Noi, cetățenii de rând, avem nevoie de pace pentru a ține sub control guvernarea.

28 ianuarie 2019

На русском языке